Начало > Новини > Хлябът, който ядем.

Хлябът, който ядем.


Снимка - google.com

Снимка - google.com

Като едно от незаменимите неща на трапезата, замисляли ли сте се какъв хлюб ни предлагат и какъв в действителност консумираме. Разнообразието от хлебни продукти на пазара е изключително голямо. Замисляли ли сте се обаче какво се крие зад етикетите „бял„, „черен„, „типов„, „пълнозърнест“ и т.н.

Голямо количество от хляба, който купуваме съдържа в себе си далеч ненужни и неопоменати вещества като карамел, утайка от кафе и всякакви други оцветители. Наличието на такива вещества може да се провери при накисването на филия хляб в чаша вода. Ако цветът на течноста се промени, то трябва да ви е известно, че хляба не е съдържателен само на житни култури, но има и малко „подправки„.

Хубаво е да знаете, че истинският пълнозърнест хляб не пружинира при натиск. Ако хлюбът, който сте си закупили прилича на дунапрен, то това е сигурен знак, че при приготвянето му са използвани оцветители.

Ако сте привърженици на здравословното и също така диетично хранене е хубаво да знаете до какви последствия може да доведе редовната консумация на качествен диетичен хлуб. Възможността да понижите килограмите си е голямо. Водейки се по статистика, за 6 седмици можете да понижите до около 1,8 кг от теглото и  до 1,5 см от талията си. Успоредно с тези показатели ще намалее и консумацията на хляба – ще хапвате със 70-85 грама хляб по-малко на ден. Покрай цялата процедура нивото на кръвната ви захар, гликирания хемоглобин и  триглицеридите също ще се понижи.

Ако не спазвате този тип на хранене то поне е хубаво да знаете, какъв хляб да пазарувате от търговската мрежа, на която се отчита изключително голямо увеличение на потреблението на здравосолвите видове хлебни продукти. Преди 5 години само 5-6% от бългърите са закупували такъв хлуб, докато днес процента достига до 20%. Всичко това са статистики, а какво ни предлагат, какво закупувами и какво консумираме – само ние си знаем.

 1. lilia
  11/01/2011 в 18:05

  Как апетитно изглежда.Чак искам да схрускам една коричка

 2. Alexander Todorov
  19/01/2011 в 09:32

  A nai qko e sam da si naprai6 hlqb.Ba6ta mi prai super qk valka ako iska6 receptata pi6i da go pitam

 1. 12/01/2011 в 11:22

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: