Начало > Други > Кирилицата – мит или изчезваща ненужност?

Кирилицата – мит или изчезваща ненужност?


Снимка - google.bg

Снимка - google.bg

Може да се стори нелепа тази тема, безсмислена или глупава, но нещата упоменати в нея са факт. Макар и изтъркано, нашата страна е запазила своята култура, обичаи и ЕЗИК през 5 вековното Османско иго. Пазила и съхранявала толкова време българското, а за около 5-7 години се опитва упорита да заличи именно писмеността си.

 

Не е нещо незабележимо, че откакто компютрите навлязоха в ежедневието на съвременната младеж и по-специално начините за контактуване – Skype, ICQ и социалните мрежи и сайтове за запознанства ( facebook, gepime, sofianci и др. ), навлезе един нов модерен стил на писане – тъй наречената шльокавица. По този начин се загърби нашата писменост и започнаха да изчезват букви от азбуката, като биват заменяни с цифри и други символни комбинации („ъ“ -> „1„, „ч“ -> „4„, „ш“ -> „6“ и т.н.) . Съвсем случайно от всичко това има и странични ефекти – понижаване нивото на грамотността на обществото.

В днешно време писането на кирилица се счита за някаква отживелица, ненужна никому. Vse pak po got e kat pi6e6 t1ka, ne misl6 li … Няма да засягам въпроса с пунктоацията, защото символите “ . „, “ , „, “ “ и т.н в днешно време не се използват.

Единствените места, където се съхранява кирилицата като начин на писане са форумите и официалните сайтове, който по етикет изискват писането на кирилица. Разбира се недоволството от използването на кирилицата като начин на писане по форумите е обект на огромно недоволство от някои потребители и винаги се намират начини за заобикаляне на тази неприятна трудност ( чрез кирилизатори и др. ). Както е тръгнало проблема е изключително глобален и всеки го пренебрегва и смята за глупотевина. За в бъдеще аз обаще ще продължа да пиша по този въпрос, без значение, колко безсмислно изглежда това. За мен не е нормално да загърбваме всичко национално в нас 🙂

 

 

Advertisements
 1. 26/12/2010 в 15:10

  Трябва да се пише по този въпрос, защого сме дали и съхранили азбука просъществувала повече от хиляда години, за да се унищожи от едно универсално тъпо поколение.

 2. 26/12/2010 в 15:21

  Съгласен съм. Именно това поколение обаче не осъзнава цялата тази работа … Всичко това е „Под нивото им“ и им е все едно.. Този тип на мислене трябва да бъде променен, а сам не мога да намеря начин да променя разбиранията на такава голяма група от хора …

 3. 26/12/2010 в 15:21

  Аз също поддържам идеята да си запазим националните особености

 4. M.r A. Todorov
  19/01/2011 в 09:39

  Ezika nqq zna4enie.Vajno e kakvo kazva6 a ne kak go pi6e6 😉

 1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: