Начало > Други, Красотите по света, Развлечения, Туризъм > Ниагарския водопад-зрелището на Северна Америка

Ниагарския водопад-зрелището на Северна Америка


Водопадът се състои от три части: Хорсшу (понякога наричан Канадски водопад), Американски водопад и по-малкия Брайдъл Вейл. Макар и не особено висок, водопадът Ниагара е много широк и е най-големият в Северна Америка.

Ниагарският водопад е известен със своята красота, като в същото време е ценен източник на хидроелектрическа енергия и предизвикателен проект за опазване на околната среда. Популярна туристическа дестинация от повече от столетие, водопадът се намира между градовете близнаци Ниагара Фолс (САЩ) и Ниагара Фолс (Канада).

Историческите корени на Ниагарския водопад са в Уисконсинското заледяване, което завършва преди около 10 000 години.Северноамериканските Велики езера, така и река Ниагара, са резултат от тази последна континентална ледена кора, огромен ледник, пълзящ през региона от Източна Канада. Ледникът преминава през местността като огромен булдозер, смилайки скали и почва, премествайки ги и удълбочавайки някои речни легла, за да образува езера.

След като ледът се разтапя, оттокът на горните Велики езера се превръща в днешната река Ниагара, която няма възможност да следва старата си, вече запълнена, долина, така че намира най-ниския изход в трансформираната топография.

Гледка спираща дъха…Ниагарския водопад е едно невероятно зрелище…Едно от най-красивите места на планетата..Той е най-посещаваното място за 2003г. -над 14 милиона туристи.През  1980г.  водопадът е място на действие на филма Супермен 2…Също е и доста предпочитано място от младоженци ..Наистина хората успяли да го посетят са късметлии.. Поздрави 6u6i 🙂

Advertisements
  1. 09/02/2011 в 12:39

    niagarskiq vodopad e nai krasiv mn me kefi

  2. nasko
    15/02/2011 в 11:25

    mnogo e krasiv

  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: