Начало > Други, Животни, Развлечения > Черно-белият бозайник…

Черно-белият бозайник…


Зебра е сборно название на следните 4 представителя на семейство Коне,които се срещат само в Африка.

Бърчеловата се счита за най-красивата от всички.По външният си вид тя много прилича на кон. Отличава се с голямо развитие на напречните ивици – нашарено е цялото й тяло, включително и гривата.

Куагата е изчезнал вид нечифтокопитно животно.Тя се счита за степна зебра.Видян е за последно през 1883 в Амстердам, Холандия, където последният екземпляр умира в зоопарка Артис Магистра. В природата последната дива куага е убита през 1878 година.В областта на главата има характерната окраска на зебра, а задната част прилича повече на кон. Фермерите я обучават и използват за пазене на стадата.

Планинската се счита за най-дребната от всички видове и достига на височина при холката до 125см.По общият си строеж прилича на всички останали зебри, на домашните коне, а в известно отношение и на магаре. Светлата окраска на космената и покривка е изпъстрена с черни ивици, които на бедрата са по – широки.

Зебра на Греви се счита за най-големия вид зебра.Ако го сравняваме с други зебри,този вид е по-висок, с големи уши и ивиците му са по-тесни.

  1. Няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар