Начало > Други, Информация, Новини > Слънцето с най-мощно изригване от 2,5 г. насам

Слънцето с най-мощно изригване от 2,5 г. насам


Във вторник следобед Слънцето направи най-мощното от средата на 2007 година насам изригване, става ясно от съобщение на Руската орбитална обсерватория ТЕСИС.

изригване

Събитието започнало около 16,00 ч. московско време (15,00 българско), максимумът на изригването е достигнат в 16,41, а цялото събитие продължило до 17,57 ч – тоест почти два часа. Според потока рентгеново излъчване върху земната орбита изригването е класифицирано като М2,3. Последното изригване с по-голяма сила е регистрирано на 4 юни 2007.

Слънчевите изригвания се делят в зависимост от мощността на рентгеновото излъчване на Слънцето на пет класа, които се обозначават с латинските букви A, B, C, M и X. Минималният клас A0,0 съответства на мощност на излъчване върху орбитата на Земята 10 нановата на квадратен метър и във всяка следваща категория се увеличава десет пъти. По време на максимума на предишния слънчев цикъл в края на 2003 г. са наблюдавани изригвания с излъчване повече от 1 млн. нановата, което съответства на клас X17.

Според учените след кратка почивка на Слънцето ще започне нова активност, тъй като мощното изригване било предшествано от две други със сила C5,2 около обяд във вторник и едно с мощност C4,9 по-рано през нощта. Учените уточняват, че интервалите между изблиците на активност стават все по-кратки, а тяхната мощност – все по-голяма.

„Ако активността е свързана с нова област, появяваща се на юг на Слънцето, може да очакваме, че в близките дни тя окончателно ще влезе в зрителното поле на Земята. След един-два дни от повърхността на нашата планета ще се виждат и системите слънчеви петна, които все още са скрити зад слънчевия хоризонт. Ще може да се определи „космическото време“ в областта около нашата планета до края на този месец, който може да стане доста интересен“, заключават учените.

Това ако можеше да се наблюдава съм обедена,че гледката щеше  да е убийствена.. 🙂

Гласувайте за статията в Svejo.net

Advertisements
 1. 25/01/2010 в 15:57

  ubiistvena gledka po4va ad priema dosta bukvalen smisul i naistina prilikata s edin film e dosta golqma

 2. intenzzo
  25/01/2010 в 17:13

  dneska li e tva 25.01

  • 25/01/2010 в 17:19

   Днеска е 🙂 Но какво общо имаше това с статията

 1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: