Начало > Красотите по света > Седем чудеса на античния свят:Египетски пирамиди

Седем чудеса на античния свят:Египетски пирамиди


Красотата на Египет

Египетските пирамиди са единственото оцеляло от Седемте чудеса на античния свят. В този смисъл към тях понякога се включва и големият сфинкс в Гиза.

Под „Египетските пирамиди“ често се имат предвид само трите пирамиди на Хеопс, Хефрен и Микерин. Те са разположени в една линия. Архитект и главен надзирател на строежа е Хемон, родственик на Хуфу. Пирамидите се намират на западния бряг на Нил, в Мемфиския некропол. Древните египтяни са вярвали, че това е земята на смъртта, защото Слънцето залязва на запад. Техните домове са се издигали на източния бряг на реката.

При залез слънце

Най-голяма е пирамидата на Хеопс (Хуфу) (147 м.), има площ от 229 м2 и е почти изцяло запазена. Липсват ѝ мраморната облицовка и върхът. Пирамидата на Хефрен (Хафра,Хафре) е по-малка, а тази на Микерин (Менкауре) е съвсем скромна. От трите пирамиди само тази на Хефрен все още има част от оригиналната си мраморна облицовка. Те са построени от големи каменни блокове, тежащи средно около 2 тона. Счита се, че е била построена за период от 20 години и строежът и е завършен през  2580 пр.н.е.

Наистина това са едни неописуемо красиви пирамиди,които съм сигурна,че си заслужават да се видят макар и за някои да са далеч.С  нетърпение чакам и моя ред  да дойде и аз да ги посетя…На тези,които вече са  имали удоволствието да ги посетят искрено им  завиждам 😀 😛 !! Поздрави от 6u6i 😛

Advertisements
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: